24 ledna, 2015

Miniaturista


Autor: Jessie Burton
Hodnocení: *****
Nakladatel: Knižní klub
Počet stran: 352
Jednoho podzimního dne roku 1686 klepe na dveře velkolepého domu v nejbohatší části Amsterodamu osmnáctiletá Nella Oortmanová. Přijela z chudé venkovské rodiny, aby se ujala role manželky zámožného kupce Johannese Brandta, avšak místo milujícího manžela ji přivítá jeho odměřená sestra, černý sluha a prostořeká služebná. Když se Johannes později vrátí z cest, věnuje Nelle velice zvláštní svatební dar - skříňkovou repliku jejich domu. Nella si do ní objedná zařízení od tajuplného miniaturisty a od té chvíle se začnou dít prapodivné věci…


Román zachycuje dramatické osudy rodiny Brandtových na pozadí Amsterodamu sedmnáctého století, kdy toto město patřilo k nejbohatším a nejvlivnějším centrům své doby.



Příběh měl takový zvláštní čtivý začátek.
Začíná to příchodem Petronelly do ne právě přátelské domácnosti. Sestra jejího domluveného manžela - Marin jí jasně ukazuje, že v jejich domě není vítána. Jejich sloužící - Cornelia, rádoby sebevědomá veselá dívenka, která má zálibu ve špehování klíčovými dírkami a Otto, černoch vykoupený pánem domu z otroctví v Africe také nevypadají nijak přátelsky. 
Nelle je teprve 18 let, provdala se kvůli zajištění budoucnosti. Jejím manželem se po domluvě stane Johannes, zámožný kupec s vynikající pověstí, který často cestuje.
Nella několik nocí napjatě čeká na splnění manželských povinností, Johannes však nepřichází. Jako náplast za jeho častou nepřítomnost koupí Nelle zmenšeninu jejich domu, kterou má Nella za úkol doplnit. Nella si tedy podá žádost u miniaturisty, aby jí poslal nějaký miniaturní nábytek. Jenže miniaturista udělá více než to - ač se Nella snaží miniaturistovi zabránit, přicházejí další a další znepokojující balíčky s různými předměty. Mezitím se ukazuje že Marin a Johannes mají každý své vlastní šílené tajemství. Domem se ozývají zvláštní noční šepoty...

Tato kniha není tak úplně zaměřená na tajemno kolem miniaturisty a jeho schopnosti ale hlavně na rodinné vztahy. Příběh je neskutečně napínavý a má v sobě mnoho zvratů a magie. Kniha je jako takový velký propletenec, pořád se něco děje a vy můžete jen vykřikovat: ,,Cože?!" ,,To není možný!" a když už se s danou informací smíříte, autorka ji znovu změní a nastane další zvrat. Takže - nebuďte si při čtení této knihy tak jistí, že rozpletení jednoho tajemství je jeho konečná verze.
Prolíná se zde magie a tajemno s drsnou dobou 17. století. Líbilo se mi, jak autorka dokázala střídat jen takové "magické pohlazení", jen naťuknutí čehosi a potom surově upozornit na realitu. Setkáme se zde s nechutností křesťanství, kdy se lidé sledovali, osočovali, žalovali...Nesnáším to nechutné pokrytectví, kdy nějaký vysoko postavený kněz (nebo co) sám rozkrádá církev, žije si jak prase v žitě a potom káže o prostotě a zabíjí nevinné za jejich údajné hříchy. A jsem ráda, že v dnešní době jsou určité věci již pro společnost normální a rozhodně by nikoho nenapadlo zabíjet člověka v přesvědčení, že z něj tak vyžene ďábla. 
Knížka je úžasná, zamrzely mě však chyby v korektuře.

Knihu doporučji všem čtenářům, kteří mají rádi tajemno, historické románky a kvalitní románové psaní.


Nejlepší ceny najdete díky srovname.cz
https://www.srovname.cz/burtonova-jessie-the-miniaturist/srovnani-cen/k.3195329
 

2 komentáře:

  1. Miniaturistu si určitě přečtu, četla jsem na něj sice spoustu negativních recenzí, ale ta tvoje moje mínění zase zvedla (a navíc zbožňuji miniatury :3 ) :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vážně? Já četla recenze dvě a obě byly kladné:-o. Zkus třeba ještě tuto: http://book-fans.blogspot.sk/2015/02/miniaturista-jessie-burtonova111.html
      Jinak, jsem ráda že jsi změnila názor, ta knížka je fakt úžasná. Mám ráda to tajemno a tady se magie prolíná s drsnou dobou v 17 stol., kdy lidi zabíjeli ve jménu Boha za hříchy, které sami páchali a dnes už jsou to v naší společnosti normální jevy.

      Vymazat