25 června, 2015

První dojmy

 Autor: Charlie Lovett
Naladatelství: Paseka
Počet stran: 350
Hodnocení: * * * *

Ukradla Jane Austenová nápad na Pýchu a předsudek? 

Přesně taková otázka pronásleduje milovnici knih Sophii Collingwoodovou. Čerstvá absolventka Oxfordu si najde práci v jednom londýnském antikvariátu a brzy ji zaskočí zvláštní poptávka, když v jediný den do obchodu zavolají dva různí zákazníci a chtějí vzácný svazek alegorií z 18. století. Jejich autorem je Richard Mansfield, spisovatel a kněz, který se před více než dvěma stoletími spřátelil v jihoanglickém Hampshire s mladou Jane Austenovou a stal se prvním čtenářem jejích literárních pokusů. Neobvyklá žádost přivede Sophii na stopu tajemství, jak to vlastně bylo s původem slavné Pýchy a předsudku – a současně před ní otevře otázku milostné volby mezi dvěma nápadníky. 

Podobně jako v úspěšném Dobrodružství milovníka knih vypráví Charlie Lovett úchvatný příběh o lásce a literárních záhadách, který si vychutnají nejen obdivovatelé a obdivovatelky Jane Austenové, ale všichni ti, kdo propadli vášni zvané čtení.

Recenze:

Knihu jsem si vyhlédla ve skupině Čteme, co nás baví a naplňuje a musím říct, že to nebyla chybná volba.
Knížka je tak akorát tlustá, má úžasnou romantickou obálku a slibuje i romantický příběh. To jsem si tedy alespoň myslela. Zpočátku to byla pohádka, střídala se minulost se současností a všechno vypadalo růžově.

Hlavní hrdinka studuje v Aglii na Oxfordu, kde často tráví čas lenošením u vody a čtením knih Jane Austenové. Začne jí nadbíhat muž, kterého nemůže vystát, neboť se nepěkně vyjádřil o románech Jane. Časem se však spřátelí -  ale pak zasáhne osud.

Právě teď nastává úplná detektivka, kde nechybí vražda, únos a násilí. Sophie musí na naléhání vyděrače najít prvotinu Jane Austenové, Pýchu a předsudek psanou v dopisech pod původním názvem - První dojmy. Podaří se jí to? A pokud ano, jak s knihou naloží?

Konec skončil ukvapeně a kýčovitě.

Nejvíce jsem si užívala stránky z minulosti, kde Jane Austenová prožívala spisovatelský rozkvět, krizi i úspěch.

Příběh jako takový je ale pěkný a já se už pídím po autorově dřívější knize - Dobrodružství milovníka knih. 


Žádné komentáře:

Okomentovat