20 července, 2015

Pod sněhem

 Autor: Peta Soukupová
Hodnocení: * * *
Počet stran: 373
Nakladatel: Host

Zdánlivě běžná situace: Tři sestry nasedají jednoho zimního dne do auta a vyrážejí na cestu k rodičům na oslavu narozenin svého otce. Blanka se dvěma dcerami, miminem a psem, Olina se synem a tabletem, Kristýna s kocovinou. V jednom autě se však s nimi ocitají i jejich životní příběhy, vzpomínky na dětsví, nenaplněné sny a frustrace a sedmimístné Volvo XC se tak už po několika kilometrech jízdy mění v napěchovaný papiňák, který každou chvíli hrozí výbuchem. A to ještě žádná ze sester netuší, že další drama je čeká v domě rodičů.
Hned, jak tento titul v zimě vyšel, věděla jsem, že je přesně pro mě. Moc se mi líbilo zvláštní zpracování autorky, která píše tak, že vás příběh pohltí. Kniha je neuvěřitelně čtivá, i když děje v ní je poskrovnu.

Autorka popisuje život tří sester, které se v myšlenkových pochodech střídají co věta. Občas se nám naskytne i pohled z úhlu jejich dětí či maminky. Příběh je nenáročný, úsměvný i smutný. Popisuje každodenní starosti, radosti i strasti obyčejných žen v různorodém věku a jejich vztahů k rodičům, dětem, mužům i k sobě navzájem.

Jediné, co bych knize vytkla (ale v čem také spočívá její kouzlo) je, že není nijak ukončená. Nic se nevyřeší, nic negraduje. Autorka vám chce pouze ukázat, že nejsme jediní na světě, kdo musí řešit problémy, jako má Olina, matka samoživitelka, Blanka, žena v domácnosti s podezřením na milenku, Kristýna, jež stále nedokáže ukončit svůj neperspektivní vztah, a konečně maminka Marie, která žije desítky let s mužem, kterého nemiluje.

Pokud máte chuť na lehce hořkosladký román ze života, určitě vyzkoušejte Pod sněhem:)

Nejlepší ceny najdete díky srovname.cz
https://www.srovname.cz/petra-soukupova-pod-snehem/srovnani-cen/k.3194669

1 komentář:

  1. Kniha vyzerá zaujímavo, pokiaľ je napísaná dobrým štýlom čo sa zdá že je, tak to môže byť naozaj dobre čítanie :-)

    OdpovědětVymazat