29 října, 2015

Sempre, Navěky


 Hodnocení: ****
Autor: J. M.Darhower
Počet stran: 520
Nakladatelství: YOLI

Young adult literatura se čím dál více věnuje aktuálním tématům, i když jsou někdy velmi nepříjemné. Ovšem, čím realističtější a odvážnější příběh, tím větší věhlas si získá. Jen si vzpomeňme na knihu Hvězdy nám nepřály. A teď přichází Sempre, kniha o otroctví.

" V přední části místnosti, na malém vyvýšeném pódiu, klečelo v řadě několik mladých dívek. Na potrhaném oblečení měly připevněné jmenovky, čísla naškrábaná černým fixem. Haven zůstala stát klidně, jak jen v tuhle chvíli dokázala, a snažila se ignorovat pánův dotek. Sledovala, jak dav kolem ní začíná přihazovat peníze. Dívky byly jedna po druhé prodávány vždy tomu, kdo nabídl nejvíc. A když je pak táhli pryč, po tvářích jim stékaly slzy."


Mafie
Autorka vykreslila fiktivní příběh, avšak založený na reálných faktech. Příběh postupně odhaluje, jaké oběti musí členové italské mafiánské organizace la Cosa Nostra dát za život, který vedou. Nahlédneme do nitra jejich roztříštěných duší, které nedokáže napravit ani sám Bůh. Co vše musí vytrpět a vykonat lidé, kteří by si možná ani tento způsob života nevybrali, kvůli loajalitě ke své „rodině“, z toho se nám bude svírat srdce. Některé hříchy jsou neodpustitelné. Přesto, jediné, na čem jim záleží, je odpuštění… Mohou být lidé, kteří dělají zrůdné věci přese všechno čestní a dobří?


Láska mezi zlomenými dušemi
V knize samozřejmě nechybí ani láska. Ale není to taková láska, jaká běžně bývá. Tato láska je mnohem silnější, čistější, mocnější a odvážnější než láska obyčejných lidí. Láska, která vznikne, byla totiž od počátku zapovězena. Přesto se rozhoří plamen, který nelze uhasit. A věci se dají do pohybu. Nezmění se pouze hlavní hrdinové. Změní se vše, o čem si do té chvíle mysleli, že je jejich životem. Láska je mezi hlavními hrdiny těžce vybojovaná, a bylo třeba za ni položit nemalé oběti. Oběti, jaké si my, normální lidé, kteří jsme v bezpečí, neumíme ani představit. Přesto stála za to.

Nejen napínavý příběh
Kniha nám sděluje, že je třeba bojovat za své štěstí a obětovat se pro svou lásku, i když víte, že vás to může stát všechno. Že nemáme zavírat oči před okolním světem, protože není tak růžový a bezproblémový, jak si myslíme. To, že kdysi v minulosti bylo zrušeno otroctví, neznamená, že nelegálně nefunguje dál. Otroky se stávají především mladé ženy, děti, které jsou unášeny ze svých domovů nebo prodávány svými rodiči jako sexuální otrokyně. A toto je jen střípek ze všech těch hrozných věcí, které se ve světě dějí a neměli by. 

"Haven v něm váhavě pozorovala svůj odraz, propadlé tváře a řezné rány pokrývající její obličej. Modřinu na pravé čelisti a zaschlou krev z rány na čele podél splývajících vlasů. Vypadalo to, jako by její tělo pokrývala vrstva špíny, která mu propůjčuje tmavší odstín, ale není jí dost, aby zakryla jizvy. Viděla jich na svém odrazu tucty a ještě mnohem víc jich bylo na zádech, neustálá připomínka toho, čím si prošla. Modřiny zmizí a s nimi časem i vzpomínky, ale jizvy... jizvy zůstanou."

Důmyslně napsaná kniha
Moc se mi líbilo, jak autorka pracovala s textem a se slovy. Krásně propletla všechny dějové linky, které na počátku rozpracovala, a nakonec nám jejich spojení dalo mnohem širší rozhled a poznání problematiky, která je ústředním tématem. Není totiž vše jen černé nebo bílé. Věřím, že citlivější dušičky příběh opláčou, ale nikdy nebudou litovat, že dali knize šanci. Dle mého názoru je konstrukce knihy moc dobře promyšlená, nikde nejsou hluchá místa, naopak, čtenář si užije mnoho akčních scén, které jej nenechají jít spát.
Young adult thriller k zamyšlení
Knihu doporučuji všem, kteří už nechtějí nadále mít klapky na očích a chtějí se dozvědět něco více o tom, co se může stát kterémukoli z nás. A také těm, kteří chtějí příběh o lásce, která překoná všechno. Sempre.
(Pokud se do knihy dáte, nezapomeňte si přečíst i kapitolu Poděkování. Narazíte na velmi vtipnou poznámku autorky na její učitelku tvůrčího psaní:)).

Knihu si můžete zakoupit v Knihách Dobrovský.
a jestli vás baví tento druh literatury, doporučuji se podívat také do kategorie dívčí romány.


Na knihu ještě navazují tyto knihy (v ČR nebyly vydány).




4 komentáře:

  1. Odpovědi
    1. děkuji, podle mě jí teda něco chybí a je nesouvislá ale už nevím, jak bych ji předělala:D

      Vymazat
  2. jasně, protože další knížku na wishlist jsem FAKT potřebovala. :D
    No co nadělám, ono to zní fakt skvěle. :)

    OdpovědětVymazat