03 dubna, 2016

Noční můry!

100%
Charlie nemůže spát. Trápí ho noční můry, které se snaží polapit nejen jeho mysl, ale i tělo. Jenže, to přece není možné, noční můra si pro vás doopravdy nemůže přijít. Nebo snad ano?

Charlie se už tři měsíce pořádně nevyspal. Sotva začne podřimovat, ocitne se ve světě, kde se to hemží čarodějnicemi, skřety, hady, upíry a všemožnými jinými hrůzostrašnostmi, jaké si lidská fantazie dokáže vymyslet. Straší tu i klauni nebo huňatí bílí králíčci! Jedna noční můra je ale ze všech nejhorší a Charlie se s ní musí vypořádat, jinak se totiž z říše zlých snů už nikdy nedostane a přivede do záhuby i své kamarády, rodinu a celé město.

Podsvět
Hlavní hrdina, dvanáctiletý Charlie, se snaží v noci co nejdéle zůstat bdělý. Když jde jeho otec s nevlastní matkou spát, pije potají jejich kávu a před dveře pokoje stěhuje všemožné krabice jakožto ochranný štít. Charlie má totiž strach jít spát, protože jej děsí nepříjemné noční můry, v nichž mu ošklivá čarodějnice, nápadně podobná jeho maceše, vyhrožuje příchodem z podsvěta snů do bdělého světa lidí. Charlie se utěšuje, že jsou to jen zlé sny a noční můra si pro něj přece nemůže skutečně přijít. Brzy ale zjistí, že hranice mezi světem nočních můr a tím naším je velice tenká.

Strach
Kniha Noční můry! s sebou nese hororové prvky v podobě nočních můr, které jsou předobrazem nejhorších dětských strachů - nejen zvláštní a nebezpeční hybridi, ale i upíři, medúzy, klauni a další. Autoři knihy tak zhmotnili všemožné dětské fantazie a i když zpočátku mohou děsit, nakonec se čtenáři dozví, jak svoje strachy porazit. Což je i účelem tohoto skvělého příběhu - jak porazit strach.

Až zase uslyšíš nelidský řev,
uvidíš hrůzu a zkázu a krev,
démony stvořené z tvých vlastních hrůz,
odvahu seber a čelit jim zkus!
Hlavní je pochopit, že jenom spíš,
zatímco příšery kradou se blíž.
Nejsou to ony, co děsí tě v tmách,
možná tě překvapí, z čeho máš strach.

Návyková kniha
Příběh Nočních můr je vynikající. Do detailu promyšlený, vše na sebe krásně logicky navazuje a kniha je navíc velice čtivá. Až, řekla bych, návyková. Je psaná pro děti a tomu je také uzpůsobeno i písmo, které je větší a text je samozřejmě doplněn nádhernými ilustracemi Karla Kwasnyho.

 
Sny
Cesta hlavního hrdiny je velice poučná, neboť prostřednictvím Charlieho mohou i čtenáři zjistit, či se alespoň zamyslet nad tím, jak porazit svoje strachy. Protože každý z nás se něčeho bojí. A naše sny k nám mnohdy promlouvají. Tato kniha je zábavným prostředkem k pochopení sebe sama a také skvělou motivací k odvaze zvítězit a už se nebát.

Charlie si nedovedl představit, že by se to ještě zhoršilo. Zůstal chycený v podsvětě. Malému bratříčkovi hrozí, že ho sežere čarodějnice. Celé město přivedl do strašlivého nebezpečí. A teď stoupá za masovým vrahem na horu. 

Klenot v dětské literatuře
Knihu Noční můry mohu jen a jen doporučit. Je opravdu skvělá, hodně se mi líbila. Autoři Jason Segel, kterého mohou především dospělí znát z populárního seriálu Jak jsem poznal vaši matku a Kristen Miller si s příběhem skutečně vyhráli a udělali z knihy klenot v dětské literatuře.

Odvaha
Noční můry! vřele doporučuji všem rodičům, jejichž děti bojují svoje vlastní bitvy se strachem, ale i dospělákům, které potěší úžasně zpracovaný příběh chlapce, který se vydal do jiného světa porazit svou nejhorší noční můru a zachránit sebe i své přátele.

Knihu vřele doporučuji zakoupit v
http://eshop.knihydobrovsky.cz/eshop-kategorie-pohadky-2636.html

6 komentářů:

  1. Tá kniha vyzerá skvostne :) V dnešnej dobe vychádajú naozaj skvelé knihy pre deti, ktoré zaujmú aj dospelých, ja sama po nich rada siahnem, takže ďakujem za tip :)

    OdpovědětVymazat
  2. Tak kniha vypadá vážně skvěle, ale jelikož je pro děti, tak nemám touhu si ji sama přečíst. I když Jason Segel by mě i lákal :)
    Beauty of pink / Knižní regál

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, i tak stoji za to. Neni to typicky detska kniha. Spis jako Priserne pribehy od Chrise:).

      Vymazat
  3. Krásná kniha. Jako dárek pro vášnivého dětského čtenáře jak dělaná :-)
    Giveaway

    OdpovědětVymazat
  4. Vypada zajimave. Mozna ji nekdy zkusim na takovy mensi relax cteni :-)

    OdpovědětVymazat