24 července, 2016

Čtenáři z Broken Wheel doporučují



 70%
Ospalé městečko Broken Wheel ožívá příchodem mladé a nenápadné Sary, jež ani netuší, co si na ni jeho členové přichystali. Nejenom, že v ní spatřují rozptýlení od nudného maloměstského života, vidí i tu příležitost, kterou skýtá pro staré mládence. Členové městečka zahajují svou misi.

Dvě zcela rozdílné ženy, osmadvacetiletá Sara Lindqvistová ze švédského Haninge a pětašedesátiletá Amy Harrisová z amerického Broken Wheel, si dopisují. Po dvou letech vzájemného vyměňování dopisu, knih a myšlenek o literatuře i životě se Sara rozhodne, že Amy navštíví. Když však konečně dorazí, Amy je po smrti.
Sara se ocitá sama v ospalém městečku mezi kukuřičnými poli. Pochopitelně jsou tam ale všichni ti, o nichž jí Amy v dopisech vyprávěla. Svérázní obyvatelé Broken Wheel se o zmatenou turistku ochotně postarají, Sara zůstává a poprvé v životě nachází skutečné přátele (nejen pana Darcyho a Bridget Jonesovou). S jejich pomocí otevírá knihkupectví, kde nabízí knihy po zesnulé Amy.
Sara i město ožívají, vznikají nové, nečekané páry a ani Sara, ani obyvatelé Broken Wheel se neodvažují pomyslet na chvíli, kdy se Sara bude muset vrátit domů do Švédska. Sařino dvouměsíční vízum co nevidět vyprší, a tak se její novopečení přátelé rozhodnou vzít celou záležitost do vlastních rukou…


Smrt
Hlavní hrdinka Sara přijíždí ze Švédska navštívit svou "dopisní kamarádku" Amy, se kterou si vzájemně několik týdnů vyměňovaly své oblíbené knihy a doporučovaly si další. Když však Sara přijede do nuzného městečka Broken Wheel, kde Amy bydlí, zjišťuje, že Amy zemřela. Co si počne sama v Americe? Nepočítá ovšem s tím, že obyvatelé Broken Wheel jsou až nebezpečně  informovaní, okamžitě se Sary ujmou a věnují ji veškerou péči. Sara přemýšlí, do jaké pasti se to vlastně chytla, ale zároveň ji využívá ve svůj prospěch - obyvatelé Broken Wheel nutně potřebují zkulturnit a oživit životy a Sařiným snem bylo otevřít si knihkupectví... 

Knihy, knihy, knihy
Kniha o knihách, tak by se mohl jmenovat titul Čtenáři z Broken Wheel doporučují. Příběh se soustředí kolem knih, knižních klasiků, ale i bestsellerových novinek, jež hlavní hrdinka čtenářům představuje. Příběh je také proložen zajímavostmi ze života autorů.
Autorka stvořila obyčejnou mladou hrdinku bez životních cílů, ospalé městečko obsypané kukuřičnými poli a jeho nadšené obyvatele se svými vlastními osudy, jež nám postupně odkrývá. Kniha je zvláštní právě tím, že se nezabývá jen hlavní hrdinkou, ale i některými členy města. Čtenáři se tak postupně dozvídají více o jejich minulosti a zároveň sledují, jak se vyvíjí jejich budoucnost, díky zásahu Sary, která do městečka přinese čerstvou energii.


Sara se usmála. Vázané a brožované knihy voní úplně jinak, ale rozdíl byl i mezi jednotlivými knihami v měkké vazbě nebo mezi švédskými a anglickými vydáními. (...) Svou specifickou vůni měly i učebnice, a univerzitní učebnice voněly úplně jinak než ty pro základní školy. (...) Nové knihy voněly vždycky ze všeho nejvíc. (...) Byla dosud přesvědčená, že to, co cítí, je vůně nových dobrodružství a čtenářských zážitků, které čekají jen na ni.


Lásky
V příběhu nechybí ani předvídatelná milostná linka hlavní hrdinky, ovšem objeví se i ne až tak předvídatelná láska u vedlejších postav. Vznikají nová, pevná přátelství, ale nakonec se Sara musí rozhodnout - zůstat, nebo odejít?


Pohodový román pro pěkné chvilky
Čtenáři z BrokenWheel doporučují je pěkný, pohodový román o lásce a o knihách. Nepřekvapí, ale pohladí po duši. Určitě se bude líbit všem knihomolům a nejlépe si jej užijí v letních večerech nebo při čerstvě padajícím sněhu za oknem.

Knihu doporučuji zakoupit v Knihách Dobrovský
http://eshop.knihydobrovsky.cz/eshop-kategorie-svetova-beletrie-2432.html





2 komentáře: