12 srpna, 2016

Fangirl

Young Adult román

85 %

Cath a Wren, nerozlučná dvojčata, jež nastupují společně na vysokou školu. Wren chce být nezávislou a užívat si života plnými doušky. Cath zase umírá strachem o všechny v okolí a nedokáže uniknout ze své ulity. Pomůže sestrám vzájemné odloučení a nové zážitky na vysoké škole?


Ačkoli jsou až na fyzickou podobu každá úplně jiná, Cath odjakživa sdílela se svým dvojčetem Wren všechno: oblečení, trápení s rodiči i vášeň pro knížky o mladém kouzelníkovi Simonu Snowovi. Jenomže teď obě nastupují na vysokou školu a Wren poprvé nechala Cath na holičkách – nechce s ní bydlet na koleji. Potíž je v tom, že Cath na rozdíl od sestry není právě společensky zdatná. Jejím přirozeným prostředím je internet, kde se nemusí nikomu dívat z očí do očí a kde tisíce fanoušků nadšeně čtou její povídky ze světa Simona Snowa. A to je svět na hony vzdálený bludišti školních budov, v němž číhají nástrahy v podobě všech možných fobií, děsivých spolubydlících s neodbytnými kamarády a profesorek tvůrčího psaní, které o fanfikcích nechtějí ani slyšet. Co ale Cath zbývá než zachovat klid a nedat se?

Dvojčata
Cath a Wren jsou dvojčata vyrůstající bez matky. I když si myslí, že tuto nepříznivou situaci překonaly, její důsledky působí na jejich životy dál. Cath se stala uzavřenou dívkou, jež trpí sociální fobií a z Wren se stává divoška, vymetající každý mejdan v okolí. Sestry, ač si byly blízké, ztrácí intenzitu závislosti na sobě a rozhodují se jít svou vlastní cestou. Je to však správné rozhodnutí?

,,Já na internet moc nejsem. "
Cath věděla, že třeští oči. ,, Jak tě může nebavit internet? To je, jako bys řekl: ,,Nemám rád, když je něco pohodlný. A snadný. Nechci mít na dosah ruky veškerý objevy lidstva. Nemám rád světlo. A vědění.

,,Já mám rád vědění," ohradil se.
,,Neberou tě knížky. A teď tě nebere ani internet? Co ti pak zbyde?"
,,Lidi."

text byl upraven

Ač rozlišné, tak stejné
Dvě hrdinky Fangirl - jedna ztřeštěná, dominantní a přímočará, jež neuznává žádné meze a druhá tichá, uzavřená se strachem navazovat kontakty se světem. Ač se na první pohled zdá, že jsou tyto sestry naprosto rozdílné, není tomu tak. Obě je totiž spojuje vzájemná láska k sobě i k jejich otci a také společný koníček, jímž se stalo psaní fanfikcí o kouzelníkovi Simonu Snowovi, kde sestry zjistily, že se úžasně doplňují. Vše se však zhatí, když dvojčata nastoupí na vysokou školu. Ta je pro jednu vzrušující zkušeností a pro druhou stresující záležitost. Obě se budou muset vyrovnat s následky svých činů a najít cestu zpět k sobě samým.

Poklidná četba
Fangirl je románem úspěšné autorky Rainbow Rowell, jež napsala také známý román Eleanor a Park. Ve Fangirl se autorka soustředí především na uzavřenou Cath, jež celý příběh vypráví a její postupné sbližování se s okolím a boj s novými zkušenostmi. Příběh je neuvěřitelně čtivý, a i když se ve Fangirl čtenáři nedočkají žádných velkých dramatických situací, přes čtyři sta stran uběhne jako nic.


Obyčejní hrdinové
Fangirl se věnuje i lásce k rodině, psychickým poruchám a objevování sebe sama. Nezapomíná ani na počínající romanci mezi postavami, jež je pro young adult romány typická. Autorka se vyznačuje tím, že její hrdinové nikdy nejsou klasičtí krasavci a krásky, naopak, jsou to obyčejní lidé se svými chybami, jako je obezita, či počínající plešatost nebo křivý nos. A právě tím se hrdinové jejích knih stávají pro srdce čtenářů bližšími.

Fanfikce
Autorka Fangirl prokládala krátkými úryvky fanfikcí ze světa Simona Snowa, mladého kouzelníka a jeho uhlavního nepřítele upíra Basila, jež píše hlavní hrdinka Cath a ty se mezi čtenáři staly tak populární, že dostaly svou vlastní knihu, která se v ČR jmenuje Nedej se.

Fangirl je kniha s pohodovým dějem, příjemnými postavami a začínajícími láskami. Doporučuji jej mladším čtenářům young adult románů nebo jako oddechovou knihu dospělým.

Knihu doporučuji zakoupit v Knihách Dobrovský 
https://www.knihydobrovsky.cz/knihy-pro-mladez


4 komentáře:

  1. Tak to jsi mě navnadila. Povedená recenze. Moc mě zaujalo to s těmi úryvky, ze kterých vznikla kniha Nedej se. Na tu mám zálusk. :o)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dekuji:). Je urco lepsi precist pred Nedej se Fangirl, i kdyz hodne lidi tvrdi, ze to neni potreba. Me by to drazdilo.

      Vymazat
  2. Pěkně napsané! :)
    Do autorky jsem se počínaje knihou Eleanor a Park naprosto zamilovala a Fangirl mě nezklamala :3 Už se těším na Nedej se :)

    OdpovědětVymazat