24 srpna, 2016

Stránky světa

 YA Fantasy

90 %

Tajný svět bibliomantů, oplývajícími nadpřirozenými schopnostmi. 
Záhadný deník s dopisem z minulosti. 
Cestování prostřednictvím knih do jiných zemí.
Samozvaná vláda, jež si chce udržet svou moc. Za každou cenu.
Nájemná vražedkyně, již nazývají Okouzlující.
A patnáctiletá dívka, jež musí zachránit rodinu.


Furia Salamandra Faerfaxová žije ve světě knih. Sídlo její rodiny v sobě ukrývá nekonečnou knihovnu. Do jejích hlubin se Furia vydává pátrat po jednom velmi speciálním svazku: své vlastní dušeknize. S ním ovládne sílu a magii slov. Ale netuší, jak smrtelné nebezpečí se nad ní vznáší. Každá kniha má totiž i své tajné stránky. Její rodinu ohrožuje mocný nepřítel – a jde po krku i jí. Musí se vydat do Libropolisu, města ztracených knihkupectví, ovšem nebude to snadná cesta. Boj proti vládcům bibliomantiky právě začíná!

Bibliomanti
Furia a její otec pochází ze starobylého rodu milovníků knih, zvaných bibliomanti, v kterém se dědí zvláštní moc. Tato moc se projevuje skrze knihy, jež si vyvolí svého majitele. Mezi bibliomanty se této knize říká dušekniha, jelikož duše bibliomanta se spojí s jeho vyvolenou knihou. Bibliomanti také oplývají schopností skočit skrze určitou knihu do jiné země, ve které se nachází totožná kniha. Ale to není všechno. Bibliomanti jsou schopni otvírat brány do alternativních světů, jež hojně využívají, a hlavní hrdinka nás do některých z nich zavede. Ale nepředbíhejme.

Tajemství
Furiin život je obyčejně neobyčejný. Společně s otcem a bratrem žijí v rezidenci na okraji Anglie. Co z této rodiny ale dělá tu neobyčejnou, jsou zvláštní schopnosti hlavní hrdinky a jejího otce. A za zmínku jistě stojí i rodinná knihovna, v níž se nachází oživlí ptáčci origami, poskakující písmenka z knih a také naprosto životaschopná plíseň. Tato knihovna obsahuje spoustu drahocenných svazků a jejich počet neustále roste. Prostě sám od sebe.
Rodina Faerfaxových je nucena skrývat se před takzvanou Adamitskou akademií, která si nepřeje nic jiného, než Faerfaxe vyhladit. Právě proto je velice důležité, aby vše, co dělají, dělali v naprostém utajení.
V celku poklidný život však rodině překazí nepovedený hon za prázdnoknihami, jež jsou něco jako virus pro knihy. Následná rodinná tragédie Furii donutí vydat se do jednoho alternativního světa bibliomantů - Libropolisu. S nájemnou vražedkyní v patách.

Fantasy
Stránky světa je nesporně fantasy kniha a také stoprocentně určená knihomolům. Vévodí ji láska ke knihám, kterou autor vyjevil všemi způsoby, jaké byly možné. I když byly občas lehce praštěné. V knize se setkáte s takovými záležitostmi, jako je například mluvící nábytek, záložky kvetoucí se na stromě, knižní zápasy (ano, pouliční knižní boj!),.. až nakonec zjistíte, že vás v tomto příběhu nemůže překvapit naprosto nic.


Vskutku promyšlený příběh
Autor měl velmi těžkou práci. Musel stvořit příběh rodiny. Poté do něj zapojit jak svět reálný, tak všechny alternativní. A navíc uskutečnit nějakou zápletku, která mu nakonec přerostla řekla bych až ve fantasy thriller. Velice se mi líbí toto výsledné dílo. Skutečně je poznat, že autor má příběh pěčlivě promyšlený, krásně postupně vysvětluje jeho zákonitosti a odkrývá různé části, které do sebe na konci logicky zapadnou.

Násilí
I když se příběh prezentuje jako fantasy pro mladé, obsahuje dost násilí. A tím myslím i násilí na nevinných. Je zvláštní, do jakého kontrastu autor příběh postavil: mluvící nábytek jak z Krásky a zvířete a nájemní vrazi, kteří vám odstřelí vaše přátele před očima. Proto se nenechte zmást pohádkovým začátkem.

Je důležité, abyste si tuto knihu přečetli. Protože vím, že se vám bude líbit. Není vůbec jednoduchou jednohubkou ani oddechovkou. Rozhodně ve vás vyvolá emoce, dobré i špatné a já chci, abyste viděli, jak někdo dokáže tak geniálně promyslet fantasy příběh o tom, co nejvíc milujeme.


Za eknihu děkuji nakladatelství CooBoo
http://www.cooboo.cz/kniha/stranky-sveta

15 komentářů:

  1. Myslim ,ze tuto knihu by si mel kazdy milovnik knih precist. Cela o nasem svete!
    Me tedy zaujala :)
    Katy

    OdpovědětVymazat
  2. No vypadá to zajímavě, už jsem po knize koukala před nějakou dobou, ani nevím, kde jsem ji zahlédla. Podle tvé recenze mě láká ještě víc. Podívám se po ní.

    OdpovědětVymazat
  3. Mě kniha zaujala už ve chvíli, kdy jsem zjistila, že u nás vyjde, ale po tvé recenzi se na ni těším ještě víc. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Jsem ráda, že se ti líbila! To přirovnání mluvícího nábytku ke Krásce a zvířeti mě pořád baví, vůbec mě to předtím nenapadlo :D Rozhodně mi přišel minimálně podobně zábavnej :)

    OdpovědětVymazat
  5. Chtěla jsem si knihu koupit, ale opět po Tvé recenzi si ji prostě koupit musím! :D :3

    OdpovědětVymazat
  6. Hrozně jsem na knihu zvědavá, a po tvé recenzi se na ni těším ještě více :) Musím si ji co nejdříve pořídit!

    OdpovědětVymazat
  7. Pěkná recenze. Asi po ní opravdu sáhnu! :-)

    OdpovědětVymazat