15 října, 2016

Knižní přírůstky 22





Co kdyby existovala látka, díky níž byste si vybavili své minulé životy? Co kdyby vás někdejší životy mohly zavést ke skutečné lásce? A co kdybyste zjistili, že vás už celé tisíce let ohrožuje všehoschopný nepřítel?

Bryan Pierce je věhlasný malíř, jehož obrazy uchvátily svět. Ze své slávy se však netěší a straní se společnosti, protože za jeho talentem stojí trýznivé tajemství. Jeho obrazy totiž vznikají v transu, během něhož se mladý umělec v duchu přenáší do různých dob v minulosti. Po každém probuzení z těchto zvláštních snů navíc zjišťuje, že je bohatší o nějakou novou zvláštní dovednost – například dokonale ovládá další cizí jazyk nebo mistrně hraje šachy. Stále v něm proto sílí přesvědčení, že jeho vidiny – jak své stavy, kdy upadá do nevědomí, nazývá – jsou ve skutečnosti vzpomínky na minulé životy.
Posléze se Bryan náhodně setkává s půvabnou Linz Jacobsovou, odbornicí na neurogenetiku, která se snaží rozluštit geny umožňující lidskému mozku vytvářet vzpomínky. Při návštěvě Bryanovy výstavy Linz nejvíc upoutá obraz zachycující hrůzostrašný výjev a zjišťuje, že do sebemenších podrobností odpovídá děsivému snu, který ji opakovaně pronásleduje už od dětství. Během postupného sbližování s krásnou a talentovanou Linz se samotářskému Bryanovi začínají zdát nejživější sny, jaké dosud zažil, a zavádějí ho na místa, kde dosud nebyl, a poodhalují tajemství, jehož kořeny mohou sahat až do starověkého Egypta.


Šedivé ráno roku 1943. Na římské ulici se dvě mladé ženy na okamžik střetnou pohledem. Chiara se chystá uprchnout z okupovaného města. Ta druhá, které se drží malý chlapec, musela pod namířenými zbraněmi nastoupit na korbu náklaďáku. Ve chvíli, kdy se čas zastaví, Chiara učiní rozhodnutí, které jí navždy změní život… O třicet let později žije Chiara v Římě jako zdánlivě spokojená žena, kterou těší práce překladatelky. Avšak kdesi v pozadí je pořád stín Daniela, toho dítěte z náklaďáku, které zachránila. A když jí zavolá dívka jménem Maria a tvrdí, že je Danielova dcera, Chiaře je jasné, že se musí postavit bolestné minulosti. V nezapomenutelném, dojemném příběhu o lásce se spojuje vzrušující drama s hloubkou emocí.


Louisa Clarková je obyčejná dívka žijící mimořádně obyčejným životem. Má ráda svou práci v bistru, svého dlouholetého přítele a svět, který končí s hranicemi malého rodného městečka. Svůj život by za nic nevyměnila. Když však bistro zavřou, Louise měnit musí. Svět Willa Traynora naopak žádné hranice nemá. Je to svět adrenalinu, velkých obchodů i peněz, svět možností bez omezení. Will svůj život miluje. Když ho však nehoda upoutá na kolečkové křeslo, ví, že už ho nebude moci žít jako doposud.
Jen těžko si lze představit více nesourodou dvojici než náladového a depresivního Willa a jeho novou optimistickou a upovídanou ošetřovatelku Louise…
Romantický příběh o dvou lidech, kteří nemají nic společného, dokud jim láska k nohám nepoloží celý svět. S ním však i otázku, jak vysokou cenu je člověk ochoten zaplatit za štěstí toho, koho miluje.
Poznámka: Už jsem ji četla, vím jak je skvělá, ne, že mi to napíšete!! :D:D.


Pro všechny, kdo mají rádi Harryho a fandí mu v jeho famfrpálových kláních za Nebelvír! Reprint příručky získané přímo z bradavické knihovny při Škole čar a kouzel vás seznámí s vývojem létajících košťat, poučíte se, jaké hry se s košťaty hrály ve starověku, jak se objevila Zlatonka, jakými proměnami prošel famfrpál od 14. století a jak vypadá dnes, seznámíte se s významnými famfrpálovými týmy ve Velké Británii a v Irsku. Uvádí ji předmluva ředitele bradavické školy Albuse Brumbála a najdete v ní i reprodukci výpůjčního lístku z bradavické knihovny. Autorem této příručky je expert na slovo vzatý, kromě ní napsal např. knížky Lítá jako šílenec, Potlouky v akci či Studie o strategii obrany při famfrpálu. Jeho příručku vysoce oceňuje jak Albus Brumbál, tak Batylda Bagshotová (autorka Dějin čar a kouzel), ale i Zlatoslav Lockhart a další významné osobnosti kouzelnického světa.

EKNIHY


Veľmi pôsobivý román Laurie Halse Andersonovej je príbehom študentky Merryweatherskej strednej školy Melindy Sordinovej. Po traumatickom zážitku na večierku na záver školského roka, na ktorý zavolala políciu, ju spolužiaci začnú ignorovať, lebo nechce vysvetliť, prečo to urobila. Postupom času sa Melinda dostáva do čoraz väčšej izolácie – úplne prestane rozprávať a takmer s nikým sa nestretáva. Svoje pocity dokáže vyjadriť iba na hodinách výtvarnej výchovy prostredníctvom prác, ktoré realizuje pre učiteľa Freemana. Opäť však túži nájsť svoju identitu, zahodiť minulosť za hlavu, a keď sa jej to už-už darí, opäť jej cestu skríži Andy. Lenže tentoraz sa už Melinda nedá, odmieta byť ďalej ticho, rozhodne sa postaviť čelom k svojim problémom a povedať, čo sa vlastne stalo.

Melindin príbeh je vyrozprávaný v denníkovej forme a zachytáva prúd jej myšlienok, čím autorka dokáže lepšie vyjadriť vnútornú traumu hlavnej hrdinky. Ironickým tónom útočí aj na pokrytecké správanie na strednej škole a nepriamo kritizuje spoločnosť, ktorá je dnes často nevšímavá k problémom iných.



Bryn Avenová mezi Kaniny nikdy tak úplně nezapadala. Díky svým blond vlasům a modrým očím se vždy cítila jako outsi- der – s nečistou krví neschopná si získat respekt a postavení. Ale je odhodlaná prokázat svou loajalitu království, které milu- je. Jejím snem je stát se členkou elitní královské gardy
a nic jí nesmí stát v cestě... ani city, které chová ke svému šéfovi, Ridleymu Dresdenovi. Jakýkoli vztah mezi nimi je naprosto vyloučený, ale Bryn si nemůže pomoct. A začíná
mít pocit, že i on k ní něco cítí. Mezitím na království někdo zaútočí – to prověří Bryninu sílu jako nikdy předtím. Konečně má příležitost konfrontovat Konstantina Blacka, zrádce, který se před pěti lety pokusil zavraždit krále. Jen Bryn ho může zastavit, ale riskne vše, jen aby ochránila království, které ji není ochotno přijmout takovou, jaká ve skutečnosti je?


Ztratila vše, co znala a milovala… Etta se proto vydává do neznámé země, kde se seznámí s Nicholasem, který uniká z dosahu mocného rodu v Koloniích. Navíc jí začnou pronásledovat agenti usilující o její život. Etta tak zjistí, že zdědila zvláštní schopnosti, o kterých nikdy neslyšela. Aby ochránila své tajemství i svůj život, bude muset cestovat nejen mnoho mil od domova, ale i do minulosti… Nepřátelské rody se ale nevzdávají a chtějí její moc!


Otrávené jablko a opičí tlapa, která umí měnit osud; dívka, jejíž nezvykle dlouhé vlasy způsobí katastrofu; muž, který má jednu lidskou ruku a jedno labutí křídlo; domek hluboko v lesích, postavený z bonbonů a perníku, vanilkové polevy a svařeného cukru. V knize Divoká labuť a jiné příběhy mění Michael Cunningham postavy a předměty z dalekých, předalekých zemí – mytické postavy našeho dětství a náš tehdejší zdroj neskonalého úžasu – v nečekaně objevné příběhy.

Spatříte okamžiky, na něž naše pohádky zapomněly nebo je záměrně zatajily. Roky, které následovaly po zlomení kouzla, fascinující okamžik nečekaně uskutečněného zázraku, osud prince jen zpola vyléčeného z prokletí. Zvíře stojí před vámi ve frontě v samoobsluze, kupuje si cigarety a sušené klobásky a hltavě se usmívá na pokladní. Znetvořený mužík se sklonem k provádění drobných kouzlíček se nezastaví před ničím, jen aby si opatřil dítě. Nevychovaný, líný Jack raději bydlí v suterénním pokojíku v domě své matky, než aby si našel práci, dokud jednoho dne nevymění krávu za hrst kouzelných fazolí. Nádherné ilustrace Yuko Shimitzu doprovázejí pohádky našeho dětství, které jeden z největších vypravěčů své generace přetvořil v příběhy svrchovaně temné, zvrácené a pravdivé.

9 komentářů:

  1. Než jsem tě poznala je skvělá :D Jinak na wishlistu mám také Malíře vzpomínek a Mrazivý oheň :)
    Beauty of pink / Knižní regál

    OdpovědětVymazat
  2. Famfrpál jsem četla, ale moc mě to nebavilo. A Pasažérku bych chtěla taky :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Famfrpal jsem cetla uz pred spoustou let, vic me ale bavila Fantasticka zvirata :)

    OdpovědětVymazat
  4. Malíř vzpomínek vypadá fakt parádně! Asi přibude na mém wishlistu :-) Jinak super knihy, Pasážérku a Famfrpál mám už na seznamu pro Ježíška :-D

    OdpovědětVymazat
  5. Mrazivý oheň, Pasažérka, Mluv- moje "must-havy" :3
    Doufám, že mě nezklamou... strašně se na ně těším :3

    OdpovědětVymazat