27 listopadu, 2016

Královna stínů



90 %

Celaena se vrací a s ní i postavy z předchozích dílů. Znovu se setkáváme s přízračnou Kaltain, děsivým Perringtonem, nadpozemským Jeřábem a Aedionem, i s čarodějnicí Manon a její vojenskou letkou. Nechybí ani nové tváře, tvoří se nová přátelství, vznikají nové lásky. Dřívější nepřátelé spolupracují, staří přátelé zrazují a umírají. A Celaena je vychytralejší a podlejší než kdy dřív. Spřádá plány jak dostat zpět svůj domov, osvobodit přátele a svrhnout krále zla.



Ztratila všechny, které milovala. Celaena Sardothien se vrací zpátky do říše a jediné, po čem touží, je pomsta. Brzy si ovšem uvědomí, že ve hře je mnohem víc – musí osvobodit prince Doriana, kterého pomocí magie ovládá král ze skleněného hradu. Musí zjistit příčinu královy moci! Ale hlavně nesmí zklamat svůj lid, který do ní vložil veškeré naděje.

Pozor: nedoporučuji číst těm, kteří nepřečetli předchozí tři díly.
Lehce zde nastiňuji děj knihy a zmiňuji klíčové informace z minulých dílů.

Klíče Sudby, Arobynn, a magie
Celaena má před sebou mnoho těžkých úkolů a ještě horších protivníků. Musí získat zpět kámen Sudby, jež odjakživa patřil jejímu rodu. Už má jisté podezření, kdo by jej mohl mít, a tak je jejím prvním cílem nelítostný Arobynn, král vrahů. Muž, který ji vycvičil a tím ji daroval jak možnost přežít, tak drsný a smutný život plný bolesti. Celaena je tak nucena postavit se své minulosti a v cestě jí stojí hodně překážek. Navíc se dozvídá, že je její přítel Aedion uvězněn králem Adarlandu a brzy jej čeká poprava. Do toho všeho ukrutní valgové, démoni z jiného světa, napadají všechny obyvatele Zlomuvalu, jež v sobě mají i jen špetku magie, a odvážejí je na hromadné popravy. Na scénu se vrací Chaol, který proti novému režimu bojuje s hrstkou povstalců, kteří zbyly, a každým dnem doufá v záchranu svého přítele, svého prince.
Magie byla uvězněna, ale teď už Chaol ví, jak ji uvolnit. Bude ale riskovat osvobození magie, když je sám svědkem toho, co všechno dokáže způsobit? Co když tím vymění jen jednu zrůdu za druhou?
Manon s Třináctkou objevují nechutné praktiky jejich pána, který se dává na stále temnější a ohavnější cestu magie. Manon se musí rozhodnout, zda se bude řídit vůlí své babičky, Největší čarodějnice, nebo svým temným srdcem a nadějí, jež city samotné skýtají.

Rozloučení s Celaenou
Celaena se vrací s tímto jménem již naposledy. Její přátelé i nepřátelé již pomalu odhalují její pravou totožnost a zvažují, zda se jim vyplatí být jejími spojenci, či se raději přidat na stranu jejích protivníků. V tomto díle se rozklíčuje a uzavře většina záhad, problémů i vztahů z předchozích dílů. Mohlo by se zdát, že by série tímto dílem mohla vlastně skončit, ale to neznáme Sarah. Ta si přecejen nechala jedno překvapení nakonec, a tak s napětím čekám na další díl!

Důmyslné spřádání plánů
Královna stínů je dle mého názoru nejlepším příběhem ze všech doposud napsaných dílů Skleněného trůnu. Je v ní spousta akce, napětí, zkrátka se pořád něco děje. Líbí se mi, jak Celaena přemýšlí. Její plány se vždy odhalí až na konci celé akce, a mě vždycky hodně překvapí. Takhle bych to prostě nevymyslela. Navíc vše do sebe krásně zapadne a vyřeší se tím nějaký problém, jež Celaena nebo její přátelé měli. Jako laik vidím pokrok u samotné Sarah - stačí porovnat tento díl s prvním. Co mi ale opravdu vadí, je arogantní naparování se u postav, jako: "když se na něj křivě podíváš, udělám ti to a to" - zkrátka, spousta siláckých řečí a skutek utek, nic se nestane. Naopak, ještě dostane ten dotyčný. A druhá věc, co se mi nelíbí, jsou opakující se přirovnání, a nekonečné obdivování hlavní hrdinky jejími přáteli, jako by byla Bůh. To je něco, nad čím vždycky protočím oči, ale beru to tak, že jsem asi už přece jen starší člověk.

Erotika, tu já můžu
Jestli čekáte na nějakou tu "romantic story", tak vás potěším - bude! Upřímě řečeno jsem chodila kvůli tomu spát až o půlnoci, protože jsem pořád čekala, až na to vlítnou, a má dušička už bude mít pokoj. No, nakonec to nedopadlo tak, jak jsem doufala, ale alespoň jsem těch šestset stránek přečetla neuvěřitelně rychle na své poměry😁.

Královna stínů mě neuvěřitelně bavila, jen lituji toho, že v podobném stylu nezačal již první díl. Série by si tak jistě získala ještě více příznivců a to nejen z řad dívek. Vím, že někteří z vás dostanou knihu od Ježíška a máte štěstí. Protože se máte na co těšit a slibuji vám vánoční svátky plné zážitků.

Nejlepší ceny najdete na srovname.cz
https://www.srovname.cz/vyhledat/previs?search=maas+kr%C3%A1lovna+st%C3%ADn%C5%AF
 

2 komentáře:

  1. Cist cele to zatim nebudu, knihu zrovna ctu. Nicmene devadesat procent je potesujicich :-D

    OdpovědětVymazat
  2. Akorát teď dočítám třetí díl a teda myslela jsem si, že se snad ani na čtvrtý díl nevrhnu, protože dost částí mě ve 3 díle nudilo :/ nebo spíše nebavilo. Hlavně kapitoly železozubých... ale tvoje recenze mě docela na další díl navnadila, že se snad do něj nakonec přeci jen pustím a snad teda budu stejně nadšená :-)
    Děkuji za super recenzi!:)

    OdpovědětVymazat