27 listopadu, 2016

Vánoční koleda


100 %

Vánoce jsou tady a boháč, pan Skruž, kolem sebe šíří jen zlou a nepříjemnou náladu.
Neuznává Vánoce. Pro něj jsou jen promarněným dnem, kdy musí dát svému zaměstnanci volno, které pro něj znamená akorát finanční ztrátu. Nic ho nezajímá, že má pět dětí, jedno vážně nemocné. Nesejde se se svou jedinou rodinou a nikomu nepřeje pěkné svátky.
Ještě však má naději svou duši zachránit. Ve Vánoční noc jej postupně navštíví tři duchové: duch minulosti, duch přítomnosti a duch budoucnosti. A ti všichni mu nastaví zrcadlo.
A nebude to pěkný pohled.


Obchodník Ebenezer Skruž je lakotný. Vlastně miluje jen jedno - peníze! Hromadí je a škudlí, kde se dá. Ani o Vánocích, svátcích klidu a míru, nedokáže být laskavý a štědrý. Brzy se ale má všechno změnit...
O Štědrém dnu má Skruž podivnou vidinu, ve které ho navštíví jeho zemřelý společník Jakub Marley. Tajemným hlasem mu prozradí, že se mu zjeví tři duchové, kteří starému skrblíkovi pomůžou stát se lepším člověkem, pokud on bude chtít. Ke Skružovi skutečně postupně přijdou záhadní návštěvníci - duch minulých Vánoc, duch letošních Vánoc a duch příštích Vánoc.
Připomenou mu jeho dětství, zavedou ho do chudé rodiny jeho písaře a ukážou mu, jaké štěstí prožívá o svátcích jeho nemajetný synovec se svými dětmi. Poslední duch odhalí obchodníkovi děsivou budoucnost...
Zlému lakomci spadnou klapky z očí a rozhodne se pro zásadní životní změnu...

Tři duchové
Pan Skuž je velmi lakomý a téměř nelítostný člověk. Myslí jen sám na sebe a své peníze. Nikdo neví, jak je možné, že se z mladého, pracovitého hocha stal tak nechutný člověk. Pan Skruž nevidí utrpení druhých. Ale ještě není všem dnům konec. O Vánocích jej navštíví jeho dávno zemřelý přítel, stejně lakotný, jako je on, v okovech na nohou. Vysvětlí panu Skruži, že stále má naději na vykoupení. Pan Skruž je zděšen - v žádném případě nechce skončit jako jeho nebohý přítel. A tak společně s duchy navštíví svou minulost, přítomost i budoucnost. A uvidí vše - lásku, již prožil, bídu, kterou prožívají jeho přátelé a rodina, k nimž se obrátil zády, a také jeho krutou budoucnost, která se k němu řítí velkou rychlostí.

Krátký a geniální
Jednoduchý příběh o nešťastném lakomci a jeho nápravě je připomínkou, že radost, štěstí a lásku není možné penězi vykoupit. Není na něm nic složitého a přesto je geniální. Na čtenáře dýchne atmosféra dob minulých, kdy ještě lidé měli radost z tradic a obyčejné pečené husy s pudinkem jakožto dezertem. Mnoha srdci pohne příběh malého Tomíka, kterému díky bídě jeho rodiny nezbývá už mnoho času.

Jak se říká - některé z nás stačí jemně pobídnout, některé musíme přímo kopnout do zadnice, aby se probrali a začli správně žít.
Tento nádherný, klasický příběh doporučuji především na vánoční svátky, ale i na chvíle, kdy ztrácíme i poslední naději.

7 komentářů:

  1. Asi si ji budu přát na Vánoce, protože ten film miluju a tohle vydání je opravdu nádherné :)

    OdpovědětVymazat
  2. na tutu knížku okukuju furt v práci, hrozně moc se těším, až si jí taky pořídím :)

    OdpovědětVymazat
  3. Vždycky jsem si říkala co na tom ti američani mají, že je to jejich tradiční pohádka. A pak si knihu přečetla a zkoukla film....už chapu :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Jak už se tu píše přede mnou, miluju naprosto ten film s Jimem Carreym v hlavní roli. A teďka jsem zjistila, že jsem vlastně ten příběh nikdy nečetla, myslím ten opravdový od Charlese Dickense, přitom mám v knihovně německou verzi. Jinak tohle vydání vypadá teda fakt super :)

    OdpovědětVymazat
  5. To si letos seženu, díky za doporučení!

    OdpovědětVymazat
  6. Čtu ráda takže díky za tip! :)

    OdpovědětVymazat
  7. Vanocni koledu chci chci chci. Teda kdyz nebude moc tezka k louskani :-P

    OdpovědětVymazat