04 března, 2017

Zpověď Jonatána Papírníka


Jmenuji se Jonatán Papírník a neexistuju. Jsem vymyšleným kamarádem jedné milé holčičky. Já ale nechci nebýt. Chci žít.
A proto se vydávám na cestu za svým znovuzrozením.

Laskavé a vtipné vyprávění osmiletého imaginárního chlapce Jonatána, který neví, že ve skutečnosti neexistuje. Pro milou holčičku Florentýnu a spoustu dalších dětí ale opravdový je. Jonatán má pocit, že ho nikdo kromě sestry Florentýny a rodičů nemá rád. Ve škole ho učitelé přehlížejí, na tělocviku si ho nikdo do týmu nikdy nevybere a sedat si musí jen tam, kde je zrovna volno. Připadá si přehlížený, neviditelný. Když se dozví, že je na tom pocitu víc pravdy, než si chtěl připustit, život se mu otočí vzhůru nohama. Jonatán se rozhodne vzít osud do vlastních rukou a vydá se najít své skutečné já. Na svojí dlouhé cestě pozná spoustu opravdových kamarádů, kteří ale také nejsou vždycky úplně skuteční, a ačkoliv mu plány nevyjdou, neznamená to, že nezjistí, kým doopravdy je.


Krátká, milá knížečka ukrývá příběh Jonatána, který si po celou svou "existenci" myslel, že je dvojčetem veselé dívky Flo. Nikdy si nevšiml, že jej nikdo jiný nevidí, ani neslyší, neboť měl vždy u rodinného stolu své místo, v pokojíčku Flo svou vlastní postel, a celá Florentýnina rodina s ním jednala, jako se skutečnou bytostí. Jonatán však brzy zjišťuje, že celý jeho život je velký omyl. A tak se Jonatán rozhodne zjistit pravdu o tom, kým nebo čím doopravdy je. Na své cestě potkává mnoho sobě podobných - ti jej zasvětí do světa imaginace, síle dětské představivosti a ukážou mu i jinou cestu, jinou formu své existence. 
Jonatán se rozhodne oprostit od své nejlepší přítelkyně Flo, se kterou jej pojí hluboký vztah, a sestoupí až na samé dno nebytí. Brzy přichází na to, že ne každé dítě si svého imaginárního kamaráda představuje jako člověka, a tak se Jonatán stává různými výplody dětské fantazie. Pomáhá každému, kdo jej potřebuje. Ale nakonec chce jen jediné - nalézt cestu zpátky ke své původní přítelkyni Flo.
Dovolali jste se na pohotovostní linku přeřazovacího úřadu, která funguje mimo úřední hodiny. Poslouchejte prosím pozorně, došlo k změnám v nastavení.
Zmáčkněte 1, pokud si vás vaše nové dítě představilo jako pokojovou rostlinu.
Zmáčkněte 2, pokud si vás vaše nové dítě představilo jako postavičku chráněnou ochrannou známkou a vy máte obavy z porušení autorských práv.
Zmáčkněte 3, pokud si ás vaše nové dítě představilo jako mrak za větrného počasí.
Pozoruhodný dětský příběh o přátelství a o závažnosti pevného pouta mezi dítětem a jeho fantazií. Autorka knihy pojala Jonatánův příběh velmi vtipným způsobem, hodným dětského ucha, tudíž bych se opravdu nebála knihu zakoupit svému dítěti. Dospělí pochopí její hloubku, některé děti se ztotožní s hlavními aktéry této knihy a pobaví se nad Jonatánovými výstřelky. Tak jako v každém dětském příběhu, i tato kniha má šťastný konec, a tak za tu makačku se sebepoznáváním přijde i sladká odměna úspěchu.

Knihu doporučuji dospělým, kteří mají rádi trochu toho filozofična v kombinaci se sílou lidské fantazie, a dětem, jež možná mají svého vymyšleného kamaráda a potřebovaly by podpořit své já, či je na čase, aby daly svému příteli sbohem a vytáhly hlavu z ulity.

Nejlepší ceny knihy najdete na

https://www.srovname.cz/vyhledat/previs?search=zpov%C4%9B%C4%8F+jonat%C3%A1na+pap%C3%ADrn%C3%ADka


Žádné komentáře:

Okomentovat